Probeert u zich eens voor te stellen dat u al bijna 30 jaar naar volle tevredenheid in een woning zit. Toen u dat huis in 1991 voor het allereerst zag, kon u het nauwelijks bevatten dat dit echt uw woning zou kunnen worden omdat het alles had wat u wilde van een huis. En voordat de verhuurder zich zou kunnen bedenken, belde u hen op om de woning te accepteren en alles rond te maken.

De woning was een jaar of 7 daarvoor op hoog niveau gerenoveerd. Het had goede dak- en vloerisolatie, voorzetwanden aan de binnenkant boven en beneden, dubbele beglazing boven en beneden. U hoefde eigenlijk alleen wat schoon te maken, de muren van een nieuw verfje te voorzien, nieuwe vloerbedekking te leggen en u kon er in. U besloot om nog wat extra isolatie aan te brengen, en diverse kabels naar boven door te trekken. 3 weken dag in dag uit keihard werken en dan de boel verhuizen. Geen ijs meer aan de binnenkant van de ramen in de winter, overal centrale verwarming, genoeg ruimte, kortom, u voelde zich de koning te rijk.

Was u eerst de nieuweling in de straat, in de loop der jaren zag u zo af en toe iemand verhuizen en kwamen er nieuwe mensen wonen. U wist ongeveer wie er in uw stuk van de straat woonde, welke auto ze hadden, en u maakte eens een praatje als u ergens van thuiskwam. Als u eens hulp nodig had, hoefde u niet ver te zoeken.

Woningbouwvereniging werd overgenomen, dan weer gefuseerd, dan weer overgenomen. De huur ging elk jaar omhoog en om de zoveel jaar werd de buitenboel geschilderd, dat was eigenlijk het meest zichtbare onderhoud wat verricht werd.

In 2006 wordt bekend dat de woningbouwvereniging het idee heeft om een paar blokken huizen (Maarland oneven en Bree) tegenover uw woning te slopen en daar hoogbouw voor senioren neer te zetten. En dat terwijl er in de hele wijk geen hoogbouw hoger dan 3 verdiepingen is te vinden. De bewoners van de getroffen blokken kwamen in actie en ook uw kant van de straat werd op de hoogte gehouden door middel van nieuwsbrieven. Jaren van actie voeren leidde uiteindelijk tot een goed resultaat: geen sloop meer!
Sinds 2012 is Tuindorp Vreewijk een beschermd stadsgezicht mede door toedoen van de bewoners van Maarland (oneven) en de Bree.

De woningbouwvereniging vond het tijd worden voor renovatie van ruim 1300 huizen in Vreewijk. Er werd een pilot opgezet in een ander deel van de wijk (de Valkenier) en alles werd uit de kast gehaald. De woningen werden in hun geheel gerenoveerd voor de komende 50 jaar en het zag er goed uit. Pilot geslaagd zou u zeggen. Echter, dat project had zoveel geld gekost (waarbij ook onnodig veel verkwist werd aan werkzaamheden die totaal niet noodzakelijk waren), dat voor de volgende straten in dat stuk wijk helaas die volledige renovatie niet meer plaats kon vinden. Dus werd er in plaats van volledige renovatie een verbetervoorstel “groot onderhoud voor 25 jaar” opgesteld. Waar nodig zouden de houten vloeren vervangen worden. De ramen werden wel van nieuwe dubbele beglazing voorzien, maar niet meer van nieuwe houten kozijnen. Kozijnen zouden alleen wat gerepareerd worden als ze rotte stukjes zouden bevatten. Geen nieuwe binnendeuren meer tenzij ze echt volledig onbruikbaar waren, geen nieuwe plafonds boven meer. Indien nodig werden badkamer, keuken en toilet nog wel vernieuwd, maar verder zou er aan de andere slaapkamers niets gedaan worden.

U kunt zich voorstellen dat de bewoners enigszins teleurgesteld waren nadat ze eerst gezien hadden hoe die pilot was uitgevoerd en wat er dan slechts met hun woning zou worden gedaan.

In de Valkenier waren echter veel huizen te vinden die last hadden van vochtoptrekking. Ineens werd er door de woningbouwvereniging besloten dat vanaf dat tijdstip (2016) alle woningen een nieuwe betonvloer zouden krijgen, of ze nou last hadden van vocht of niet.

Ineens is uw deel van de wijk, de Linker Halve Vlieger, aan de beurt. In april 2017 worden de bewoners in uw deelproject geïnformeerd door de woningbouwvereniging en er worden afspraken gemaakt om een eerste koude technisch/sociale opname te maken. Er wordt u ook verteld dat u wel een aantal weken uw huis uit zal moeten, want uw vloer moet worden vervangen. En dat terwijl u, in de inmiddels ruim 26 jaar dat u er woont, nooit last hebt gehad van optrekkend vocht of een natte kruipkelder. Maar u krijgt wel nieuwe isolatie, nieuwe dubbele beglazing en een mooie strakke nieuwe zandcementvloer op een laag Argexkorrels. Dat zou toch een stuk beter moeten zijn en u zou toch meer energie moeten besparen. U hebt er zo uw bedenkingen bij.

In oktober 2018 krijgt u daadwerkelijk het "verbetervoorstel" uitgereikt. U leest het eens door, en in eerste instantie klinkt het wel aardig. Maar dan leest u het nog eens een keer door, en vallen u een paar dingen op die niet kloppen. Hoezo zou uw woning energielabel G hebben? Label G houdt in dat er helemaal geen isolatie is en geen dubbele beglazing. U heeft toch al overal isolatie en dubbele beglazing? Tot en met 2010 werden daar ook de volle punten voor gerekend bij het woonwaarderingspuntenlijstje. En hoezo zou u last hebben van vochtoptrek terwijl u dat in al die jaren dat u er woont totaal geen last van hebt? Hoezo een huurverhoging van maar liefst € 43,67 per maand? Hoezo dat u wel € 35 per maand op energiekosten kunt besparen? Dan mag men daar wel een hele goede, zo niet de beste isolatie voor verwachten. Top of the bill! Toch?

Dus wilt u meer weten over hoe en wat ze nou eigenlijk precies van plan zijn. Dus gaat u vragen stellen, want het is toch een voorstel. En een voorstel is iets waarover te praten moet zijn. Maar helaas geeft de woningbouwvereniging niet bepaald thuis en veegt alles van tafel. Volgens hun experts klopt het allemaal, maar als u om specificaties vraagt, duurt het erg lang voordat u iets krijgt.

Inmiddels zijn ze dan al daadwerkelijk in uw projectdeel begonnen en u ziet wat er eigenlijk gedaan wordt. U ziet de over het algemeen goede staat van de houten vloeren en vloerbalken die eruit gesloopt worden en u ziet dat er wel degelijk praktisch overal isolatie uit de woningen gehaald wordt, waarvan eerst beweerd werd dat er helemaal geen isolatie zou zijn. Het nieuwe isolatiemateriaal mag dan wel nieuw en modern zijn, maar het is werkelijk het minimale wat teruggeplaatst wordt. Niets beter dan wat er al 35 jaar zat. Hoezo verbetering? Moet u op die manier energie kunnen besparen als isolatie vervangen wordt door dezelfde waarde van isolatie?

Maar het is nog veel erger. Als u ziet hoe de woningen 'behandeld' worden en 'afgeleverd'. Hier lijken niet bepaald echte vakmensen bezig te zijn geweest. Moet u daarvoor uw huis maandenlang achterlaten? Om iets terug te krijgen wat eigenlijk helemaal niet verbeterd is en wat u ook nog eens extra schoon- en opknapwerk oplevert? Het comfort blijft hooguit hetzelfde, maar is eerder slechter dan wat u al had. En u mag blij zijn als uw tuin het hele project overleeft, want er wordt bouwmateriaal en bouwafval in gestort. Stukken heggen worden afgezaagd zodat de bouwvakkers langs de woningen kunnen lopen in plaats van tuinpad in tuinpad uit.

Het is heel wat als u maandenlang uw eigen huis uit moet omdat er met name achterstallig onderhoud uitgevoerd moet worden. Maar als het echt moet, dan moet het, zolang het dat maar waard is en u er ook echt op vooruit gaat. Dit laatste lijkt echter helaas niet het geval te zijn. De verhalen die u te horen krijgt van mensen die het hele proces ondergaan hebben en nu op dit moment ondergaan, zijn hemelschreiend. Stuk voor stuk zeggen ze dat het er niet beter op is geworden. En dan hebt u het nog niet eens over hoe de woningbouwvereniging hun bewoners behandelt. Leugens, intimidatie, drammen en onder druk zetten van mensen schijnt heel normaal te zijn. Bewoners zijn maar lastig eigenlijk en ze worden al helemaal niet serieus genomen.

De enige reden waarvoor u uw huis moet verlaten is wegens de houten vloer die vervangen moet worden. Het is logisch dat zoiets niet gedaan kan worden terwijl men erin zit. Laten er nou diverse rapporten zijn die aantonen dat er totaal geen problemen te verwachten zijn met een behoorlijk aantal vloeren en zelfs over 25 en 50 jaar zijn die problemen ook niet te verwachten. Maar de zogenaamde experts van de woningbouwvereniging lijken zich niet veel aan te trekken van die rapporten. En ze trekken zich al helemaal niets aan van de bewoners en de impact van het proces die dat op ze heeft. Ze zeggen wel dat ze weten dat het heel wat is, maar u betwijfelt of ze dat nou eigenlijk wel goed beseffen.

Probeert u zich eens voor te stellen dat u één van de bewoners bent die hier al meer dan 40 jaar woont. U hebt van uw huis een paleisje gemaakt met een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming en plavuizen, open haard, mooie keuken, douche, wenteltrap doorlopend naar de zolder, en dan wordt er ineens tegen u gezegd: “Dat gaat er allemaal uit!” Uw levenswerk waar u 40-45 jaar lang uw hart, uw ziel en uw eigen geld in hebt gestoken, wordt in één keer afgebroken.

Of de bewoonster die hier al meer dan 65 jaar woont, in 1953 voor het eerst en het laatst daadwerkelijk een natte kelder had ten gevolge van de Watersnoodramp. Die haar kinderen daar grootgebracht heeft, de renovatie van 1984 ook doorgemaakt heeft. Die inmiddels 94 jaar is en weduwe, volkomen tevreden met haar woning en door de woningbouwvereniging gedwongen wordt dit zogenaamde verbetertraject te ondergaan.

Probeert u zich eens voor te stellen hoe u zich zou voelen als u in één van die net geschetste situaties zou zitten en als dit u wordt aangedaan. Of hoe u het zou vinden als uw ouders dit zouden moeten ondergaan. En probeert u dat vooral voor te stellen wetende dat uw huis er uiteindelijk totaal niet beter op zal worden en al helemaal niet energiezuiniger ondanks alle beloftes.

U hoeft alleen maar regelmatig in het deel waar gewerkt wordt rond te lopen en uw ogen goed de kost te geven om te zien wat er gebeurt. Maar daarvoor hoeft u niet zelf de deur uit. Kijk rond op de verschillende webpagina's die een aantal thema's van het hele proces laat zien in foto's. Kijk en huiver.....

https://rooscomputerworks.eu/vreewijk-verbetering

 

 

 

 

Met dank aan Netty van den Ende 23 juli 2019